Friday, 29-Jun-2007 05:53 |
Nasi Kukus |
Dah lama nak makan nasi kukus...baru ada peluang masak nasi kukus,ayam goreng berempah,sambal belacan dan gulai kawah sumber : resepi K.Liza (tq K.Liza) NASI KUKUS AYAM GORENG BEREMPAH Bahan 2 cawan beras panjang AAA 2 cawan air Cara 1. Basuh beras dan rendamkan beberapa jam 2. Masukkan beras dan air dalam loyang dan kukus sehingga naik wap dan ansi masak. [lebih kurang 30 minit][/img] AYAM GORENG BEREMPAH Bahan 1 ekor ayam [potong 8 dan bersihkan] 3 s/b rempah kari ayam/daging 3 s/b cili mesin 1 s/b serbuk kunyit 3 s/b tepung goreng ayam 3 ulas bawang merah ] 2 ulas bawang putih ] mesin halus 6 inci halia ] 3 batang serai ] garam Cara 1. Gaulkan semua bahan dan perapkan selama beberapa jam 2. Gorengkan dalam minyak yg banyak sehingga garing. Sambal Belacan Bahan 5 tangkai cili merah 5 tangkai ciliapi 1 biji tomato buah 3 cm belacan garam 2 biji limau nipis [ambil jusnya] Cara 1. Masukkan semua bahan kecuali jus asam limau dalam blender dan mesin kasar. 2. Tuangkan dalam mangkuk dan gaulkan dengan jus asam limau. 3. Rasakan masam dan masinnya. DAGING GULAI KAWAH Bahan 500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh & toskan] 2 s/b kerisik 2 cawan santan pekat 2 s/b gula merah/perang [brown sugar] 2 keping asam keping minyak garam Bahan Mesin 20 tangkai cili kering 1 s/b rempah kari daging 2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE 1 s/b rempah masak gulai cap ROSE 7 ulas bawang merah 1 labu bawang besar 3 ulas bawang putih 3 cm halia 2 cm lengkuas Bahan tumis 2 cm kulit kayu manis 3 kuntum bunga cengkih 2 kuntum bunga lawang 3 biji buah pelaga Cara. 1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi. 2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak. 3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi. 4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala. 6. Bila mendideh masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat. 7. Bila dah pekat, boleh hidangkan. |
Khamis, 21 Februari 2013
BELAJAR MASAK NASI KUKUS
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan