nasi lemak kukus [지방 찐 쌀]
tips bagi menapakkan nasi lebih menarik,boleh campurkan satu sudu besar minyak masak dalam santan semasa memasak nasi lemak kukus.
Created on : 18-11-2011
Bahan-bahan ( 1 periuk )
- 1 kilogram beras AAA
- 1 liter cawan santan [5 cawan santan]
- 3 helai daun pandan [dikoyakkan dan simpul]
- 3 keping hirisan halia
- 3 ulas bawang merah [dimayang]
- garam secukup rasa
- sedikit gula [sekiranya suka]
Cara-cara
- basuhkan beras dan toskan.
- masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak hingga beras sebati dengan santan.
- pindahkan nasi ke dalam kukusan berlubang dan kukuskan hingga naik wap selama 30 minit.
- apabila sudah masak,hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis,telur rebus, ikan bilis goreng,dan kangkung rebus.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan