Khamis, 21 Februari 2013

PAU GEBU LEMBUT


PAU GEBU MONTOK TEMBAM.....LEMBUTTT!!

P1300076
Assalammualaikum, salam malam, semua. Malam ni mat nak kongsi resipi pau mudah yang hasilnya begitu lembut, gebu dan montel, lembutt pulak tu. Plan nak buat semalam, tapi atas sebab2 tertentu yang memang tidak boleh dielakkan, tertinggallah hasrat ku nak mengepau. Hari ni memang nekad, buat juga, walaupun masa ketat, mat tak kira. Pagi2 buat dia nya inti dulu. Mat buat ala2 inti karipap saja, kalau tengok Kak Ida buat dia guna daging ayam..kat sini... Mat guna tepung pau, kalau resipi kat blog kak ida untuk 1 kg, tapi mat buat 1/2 kg saja itu pun dapat 15 biji kueh pau yang gebu dan montok2..

Pau dia memang lembut dan bahan2 dia pun ringkas. Inti tu terpulang pada anda samada nak manisan atau savory. Adunan doh dia lembut sedikit dan perlu ditabur sedikit tepung dimeja kerja anda. Oh yea..tau tak, mat kukus pau tu guna alat pengukus elektrik, ianya mudah praktikal dan kemas, letak kat dapur nampak comey saja. Jika anda berminat untuk mendapatkannya, boleh lah singgah di sini...dan anda boleh hubungi nombor telefon diblog tersebut untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kukus yang praktikal ini....


BAHAN-BAHAN INTI :-)
2 biji kentang saiz sederhana, kupas dan dadu kecil, rebus hingga empuk dan toskan
1 cawan isi ayam yang dipotong kecil
1 camca besar penuh rempah kari daging
1/2 camca besar rempah kurma
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*ditumbuk lumat)
Garam dan gula secukup rasa
1 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1/2 cawan air
Hirisan daun bawang untuk hiasan

BAHAN DOH PAU :-)
500 gram tepung pau (boleh beli dipasaraya dan kedai2 runcit)
1/2 cawan gula halus
1/4 cawan minyak jagung
1 1/4 cawan air
6 gram instant yeast

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK INTI :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, daun kari, kayu manis, bungalawang, bawang putih + halia hingga harum. Masukkan rempah kari + rempah kurma, kacau dan tuang air. Masukkan ayam dan kacau. Tambah kentang, gaul rata. Biar mendidih dengan api kecil.Bila inti pekat, tambah gara, secukup rasa dan secubit gula. Kacau hingga rata dan kering, masukkan hirisan daun bawang, gaul rata. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Sejukkan.
  2. UNTUK DOH :- Satukan gula dengan air, kacau hingga gula larut. Masukkan yeast dalam tepung, gaul rata. Tuang minyak dan gaul hingga sebati. Tuang bancuhan air + gula tadi sedikit demi sedikit sambil digaul hingga mendapat doh yang tidak melekat dimangkuk. Keluarkan doh, tabur sedikit tepung dan uli 10 - 15 minit hingga mendapat doh yang kenyal. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan ON. Selepas 30 minit, boleh keluarkan doh dari breadmaker.
  3. UNTUK PAU GEBU MONTOK TEMBAM :- Keluarkan doh, bagi doh pada beberapa bahagian yang setiap satu beratnya kurang lebih 65 gram, bulat2kan. Ambil ia bahagian, leperkan dan isi dengan 1 camca besar inti, tutup kemas dan bulat2kan. Letak atas kertas pau atau paper cup saiz besar. Buat kaedah sama pada baki adunan. Biar naik selama 30 - 40 minit. Kukus selama 10 - 15 minit dengan api besar. Sejukkan sebentar sebelum dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan